Documentare pe teren, 12-13.02.2016

La mijlocul lunii februarie 2016, Partenerul 1 naţional, Asociaţia Heidenroslein, s-a deplasat pe teren în habitatele circumscrise ariei protejate Natura 2000 Tisa Superioară. În cadrul acestei documentări, au fost prelevate date de ordin general privind tipul de habitat şi gradul de conservare al acestuia şi au fost realizate o serie de fotografii ilustrative pentru această iniţiativă, cu surprinderea unor specii floristice şi faunistice. În plus, pentru ornitofaună s-a urmărit dinamica populaţiilor în cartierele de iernare, utilizându-se metoda transectelor, combinată cu cea a punctelor de observare.
Observaţiile s-au realizat de-a lungul malului românes al Tisei şi în zona lacului Tepliţa, de-a lungul localităţilor Piatra, Remeţi, Săpânţa, Câmpulung la Tisa, Sarasău, Crăciuneşti, Lunca la Tisa până în zona de fâneţe de la poalele munţilor.
Lacul Teplița (un grup de corpuri de apă de mici dimensiuni) rămâne, în ciuda presiunii antropice ridicate, un adăpost valoros, căutat de păsările acvatice din zonă. În sezonul rece, mai ales în perioadele în care apele râului sunt crescute și lacurile sunt dezghețate, păsările acvatice se refugiază aici. Un grup de 6 lebede de vară (Cygnus olor) se pare că a iernat pe unul dintre lacuri. Lacurile sunt vizitate regulat și de cormoranii mari (Phalacrocorax carbo), rațe mari (Anas platyrhynchos), egrete mari (Ardea alba), stârci cenușii (Ardea cinerea), lișițe (Fulica atra), corcodei mici (Tachybaptus ruficollis). Corbii (Corvus corax) sunt prezenți în număr relativ mare, atrași cel mai probabil de resturile cu care sunt hrăniți câinii ciobănești de la stâna din vecinătate. Starea lacurilor, din păcate, este deplorabilă, distrugerile fiind prezente peste tot. Locul este sufocat de depozitele de moloz și deșeuri menajere, suprapășunatul distruge vegetația, iar zăvoiul Tisei este grav afectat de lucrările de consolidare a malurilor, care compromit grav habitatele malurilor.