Ariile naturale protejate din România vor fi incluse pe o listă consolidată, prin intermediul căreia se va asigura accesul facil al mediului de afaceri la informația de mediu, precum și la limitele și distribuția acestora în teritoriu, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea listei consolidate a ariilor naturale protejate ca parte a rețelei naționale de arii naturale protejate, publicată pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
Pentru mai multe informaţii:
În Madrid, pentru a se atenua consecințele schimbărilor climatice, tot spațiul viran va fi în curând acoperit cu plante. În Madrid, municipalitatea cheltuiește milioane de euro pentru extinderea parcurilor, dar și pentru „înverzirea” acoperișurilor și pereților.
Pentru mai multe informaţii:
http://totb.ro/madridul-se-imbraca-in-plante-pentru-a-combate-temperaturile-in-crestere/
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a realizat marți, 23 februarie 2013, o vizită în teren în zona munților Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa în vederea cunoașterii situației tăierilor ilegale și a celor de reconstrucție ecologică.
Pentru mai multe informaţii:
World Wide Fund for Nature anunţă publicul că, în urma unui studiu efectuat în 2015, supermarketurile din România şi-au îmbunătăţit aspectele privitoare la dezvoltarea durabilă, cele mai multe dintre acestea înregistrând un trend crescător, faţă de anul 2011 în care s-a efectuat primul studiu, în ceea ce priveşte vânzarea produselor locale.
Pentru mai multe informaţii:
http://wwf.panda.org/wwf_news/?259272/Supermarkets-in-Romania-improve-sustainability-record
Marea majoritate a Parlamentului European a votat, în 1 Februarie, împotriva revizuirii legislaţiei privitoare la natura europeană.
Pentru mai multe informaţii:
Un nou studiu realizat de Brooke Bateman, ecologist la Universitatea din Wisconsin, arată că păsările de pe continentul Americii de Nord au început să migreze în diferite locuri pentru a se adapta la încalzirea globală. Ce este neobişnuit la rezultatul obținut este rapiditatea cu care păsările au început să migreze și totodată locurile spre care s-au îndreptat. Jumătate din speciile urmărite au migrat înspre nord, pe când mai bine de un sfert din ele au migrat spre vest, în zona statelor Winsconsin, Minnesota, Iowa și Dakota de Sud. Studiul e important pentru a afla care sunt speciile de păsări mai vulnerabile la schimbările climatice și pentru ca în situațiile în care anumite specii sunt amenințate de exctincție, omul să vină în ajutor pentru a fi salvate.
Pentru mai multe informaţii:
Greenpeace România a publicat astăzi un ghid al voluntarului pentru protecția pădurilor, care ajută la identificarea tăierilor și transporturilor ilegale de arbori. Ghidul cuprinde noțiuni silvice de bază pentru o bună înțelegere a domeniului și oferă indicii și soluții pentru identificarea și sesizarea delictelor silvice. Acest ghid este un prim pas, un instrument care îndeamnă la responsabilizare și acțiune.
Pentru mai multe informaţii:
692 de europarlamentari, inclusiv toți europarlamentarii români, au votat în favoarea Raportului Comitetului de Mediu care se opune revizuirii Directivelor pentru conservarea naturii în UE – Natura 2000.
Pentru mai multe informaţii:
Bankwatch România a reușit , în anul 2015, să anuleze deciziile de defrișare a pădurilor pentru 391 hectare de pădure. Pe lȃngă cele 27 de decizii de defrișare care permiteau tăierea a 22 hectare de pădure, pe 17 februarie și 14 mai au mai fost anulate două acorduri de mediu care permiteau defrișarea a 130, respectiv 80 de hectare pentru extinderea carierei Pinoasa. Următoarea victorie în instanță a venit pe 7 decembrie, cȃnd alte 159 de hectare de pădure au fost salvate din calea carierei Roșia.
Pentru mai multe informaţii:
Suprafețe întinse din pădurile județului Covasna au fost încadrate în perimetrul a cincii arii naturale protejate, acestea fiind Munții Bodoc-Baraolt, Dealul Ciocaș-Dealul Vițelului, Tinovul Apa Lină-Honcsok, Oltul Superior, Râul Negru, Ciomad-Blavanyos și Mestecănișul de la Reci. Proiectul “Managementul adecvat al ariilor naturale protejate” a avut ca scop delimitarea și marcarea perimetrului a cinci arii naturale protejate Natura 2000 din județul Covasna. În zonele respective au fost realizate 850 de marcaje și au fost montate 1982 de borne de beton.
Pentru mai multe informaţii:
Popasul păsărilor de la Sânpaul (Harghita) este o rezervație naturală specială, o deltă în miniatură situată în cea mai friguroasă zonă a țării, rezevație care reprezintă o raritate la nivel european. Rezervația se întinde pe o suprafață de 210 hectare și face parte dintr-un sit Natura 2000, iar conform observațiilor efectuate de ornitologi, au fost identificate 265 de specii de păsări.
Pentru mai multe informaţii:
În intervalul 28 octombrie-5 noiembrie 2015, CJ Bihor, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, a organizat seminarii de informare privind diversitatea și valoarea habitatelor și a speciilor de interes comunitar și național, în cadrul proiectului “Managementul conservativ al siturilor Natura 2000 aflate în custodia Muzeului Țării Crișurilor”. Seminariile au avut loc în ariile de interes ale proiectului (Oradea, Băile Felix, Băile 1 Mai și Betfia) și au avut ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța conservării biodiversității în siturile Natura 2000 vizate de proiect.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.bihon.ro/proiect-cj-pentru-siturile-natura-2000-din-oradea-si-bai/1590161
În data de 29 septembrie 2015 a fost finalizat proiectul ”Cu Junior Rangerii implicăm comunitățile în păstrarea și promovarea valorilor naturale”, al cărui promotor a fost Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, câștigător al celei de-a 10-a ediții a Premiului ”Arii naturale protejate” din cadrul programului ”Spații Verzi”, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat. Acest proiect a avut ca scop implicarea comunității în promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea și amenajarea traseului de mountain bike „Săritoarea Ieduțului”, lecții în aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum și acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în rândul tinerilor din 6 comunități prin activități de tip Junior Ranger și promovarea acestora prin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?” – disponibil on-line. În cadrul taberei Junior Ranger s-au desfășurat activități educaționale, recreative, jocuri, activități de conștientizare a importanței protejării speciilor și habitatelor. Proiectul a fost implementat în perioada 15 aprilie – 28 septembrie 2015. În cadrul proiectului asociația a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, în cadrul căruia au avut loc un târg de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustări de produse tradiționale, întreceri și concursuri inedite.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.tion.ro/junior-ranger-la-final/1576897
MOL România, împreună cu ”Fundația pentru Parteneriat”, a lansat a 11-a ediție a Programului ”Spații Verzi”. În cadrul acestui program, pe lânga prima componentă numită ”Spații Verzi Urbane”, a fost introdusă o a doua componentă începând cu anul 2009, și anume ”Arii Naturale Protejate”. Prin intermediul acestui program, se urmăreşte promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, a comunităţilor locale precum şi a custozilor/administratorilor de arii protejate.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.finantare.ro/programul-arii-naturale-protejate-finantat-de-mol-romania.html
http://www.spatiiverzi.org.ro/
În anul 2011, a fost descoperită, cu ajutorul fotografiilor realizate de Helmut Ignat pentru National Geographic Romania, delta formată în mijlocul Bucureștiului, pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești, scria Mihaela Pavnutescu într-un articol publicat la data de 18 ianuarie 2015, pt Green-Report. Astăzi, prin strădania celor care și-au dorit cu adevărat o oază de biodiversitate în mijlocul Bucureștiului, există Asociația Parcul Natural Văcărești, important prin ecosistemul care s-a dezvoltat în cadrul său.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.green-report.ro/foto-povestea-deltei-vacaresti-in-imagini/
https://www.igloo.ro/articole/groapa-vacaresti-sau-parcul-delta-al-bucurestiului–2/
Numărul multor specii de plante și animale din Danemarca este în scădere, cu toate că concentrațiile de azot din râuri s-au diminuat semnificativ.
Pentru mai multe informaţii:
http://cphpost.dk/news/danish-biodiversity-in-decline.html
________________________________________
Societatea Romaltyn Mining din Baia Mare, împreună cu Direcția Silvică Maramureș și Facultatea de Resurse Minerale și Mediu din cadrul Centrului Universitar Nord, au inițiat un parteneriat privind o acțiune de împădurire în localitatea Fersig, județul Maramureș. Direcția Silvică a pus la dispoziție un teren de 1.6 hectare în șantierul de împăduriri Bavna, zonă de protejată ce face parte din situl Natura 2000. Au fost plantați arbori din speciile stejar și paltin, iar la fiecare opt rânduri de stejar, unul a fost de paltin.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.gazetademaramures.ro/romaltyn-a-plantat-stejari-si-paltini-in-zona-fersig-14893
________________________________________
Coaliția Natura 2000 a transmis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de observații la Strategia Națională de Schimbări Climatice și Creșterea Economică bazată pe Emisii reduse de carbon. Una dintre observații este legată de promovarea obținerii de energie hidraulică, fiind aduse următoarele argumente: „În sectorul microhidrocentralelor, dacă costurile de mediu aferente pierderii biodiversității și ecosistemelor râurilor ar fi integrate în mod corespunzător, s-ar ajunge la concluzia că aceste infrastructuri sunt extrem de neprofitabile și nu ar trebui promovate prin alocarea certificatelor verzi. În pofida faptului că energia produsă în microhidrocentrale reprezintă în general o sursă de energie cu amprentă de carbon scăzută, fiind promovată ca răspuns la efectele schimbărilor climatice, rolul pe care îl poate juca în atingerea ţintelor privind schimbările climatice în Europa rămâne limitat. Ultimele studii ale Agenţiei Europene de Mediu arată că, în raport cu rolul limitat pe care microhidrocentralele îl pot juca în atingerea obiectivelor europene privind sursele regenerabile de energie și schimbările climatice, „din punct de vedere al impactului asupra mediului, impactul multor centrale de capacitate mică poate fi comparabil, sau mai ridicat decât cel al unei centrale de capacitate mare”.
Pentru mai multe informaţii:
http://natura2000.ro/strategia-de-schimbari-climatice-ale-mmap-amendata-de-coalitia-natura2000/
________________________________________
După mai bine de o lună de zile de campanie intensă, Jazz Communication și Rogalski Damaschin au reușit ca printr-o idee de impact și mix de comunicare creativ și strategic, să oprească, împreună cu Societatea Ornitologică Română și Federația Coaliția Natura 2000, legea vânătorii, care în forma propusă ar fi declanșat un adevărat masacru al păsărilor în România. În urma campaniei „Oprește barbaria – Salvează ciocârlia”, legea vânătorii a fost adoptată cu modificările propuse de ONG-urile de mediu, iar Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare pentru ciocârlie, în timp ce unele păsări au dispărut complet de pe lista celor care pot fi vânate. Campania inițiată de Societatea Ornitologică Română & Federația Coaliția Natura 2000 România & Rogalski Damaschin PR & Jazz Communication, intitulată Oprește barbaria, Salvează Ciocârlia!, a cîștigat premiul Romanian PR la categoria Comunicarea proiectelor de mediu.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.pr-romania.ro/news/comunicate-de-presa/1897-jazz-communication-si-rogalski-damaschin-anunta-succesul-campaniei-de-comunicare-opreste-barbaria-salveaza-ciocarlia.html
https://www.youtube.com/watch?v=ThhN-J_mYcE
http://natura2000.ro/ciocarlia-cea-mai-buna-campanie-pr-in-2015/
________________________________________
Natura conservată ar putea fi una dintre cele mai mari posesii pe care Slovacia le-a adus în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, organizațiile non-guvernamentale de mediu susțin că este mai mult o formalitate pe hârtie decât una practică.
Pentru mai multe informaţii:
http://spectator.sme.sk/c/20022403/natura-2000-divides-slovakia.html
________________________________________
Indicatorii de agro-mediu sunt principalele instrumente de monitorizare și evaluare a impactului agriculturii asupra mediului. În Republica Slovacă există și sunt utilizate 2 principale seturi de indicatori de agro-mediu din cadrul a 2 politici diferite – politica agricolă și politica de protecție a naturii.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.oecd.org/tad/sustainable-agriculture/44808059.pdf
________________________________________
Într-un articol publicat de BirdLife Europe, la data de 12 ianuarie 2015, se vorbește despre proiectul „rewilding” al Munților Rodopi, adică la reintroducerea de specii de animale sălbatice care au fost alungate sau exterminate. BSPB (Societatea Bulgară Pentru Protecția Păsărilor) este parte a acestui proiect, nefiind prima participare la proiecte de acest tip. BSPB, împreună cu ceilalți parteneri ai proiectului Rewilding Rodopi, își propun restabilirea unui teren de 100.000 ha, în partea de est a munților Rosopi. Potrivit lui Frans Schepers, directorul Rewilding Europa, procesul acesta va dura aproximativ 10 ani și va reintroduce specii sălbatice precum cerb lopătar și roșu, urși bruni, cai, lupi, mai multe specii de vultur și un mare număr de specii răpitoare ș.a.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.birdlife.org/europe-and-central-asia/news/birdlife-bulgaria-supports-rewilding-rhodope-mountains
________________________________________
Directorul Agenției Județene pentru Protecția Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a anunțat în 27 noiembrie 2015, că Ministerul Mediului intenționează să extindă ariile protejate din județ. De asemenea, câteva zone din județ au fost propuse pentru a deveni sit Natura 2000: pajiștile de la Batarci, Someșul Inferior aferent localităților Dorolț, Vetiș, Apa, Culciu, Medieșu Aurit, Păulești, Pomi, Satu Mare, Valea Vinului, arboretele de castan comestibil din Certeze, arboretele de castan comestibil de la Negrești-Oaș și câmpia Nirului și Valea Ierului din Moftin.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.gazetanord-vest.ro/2015/11/ariile-protejate-vor-fi-extinse-in-judet/
________________________________________
În 2015, World Wide Fund for Nature saluta inițiativa Bulgariei de a interzice extracția pietrișului din râuri ca fiind un pas decisiv pentru menținerea stării ecologice a râurilor, excepție făcând rezervoarele de apă și situațiile când extragerea este necesară pentru a menține scurgerea râului. Șeful compartimentului de apă dulce al WWF Bulgaria, Ivan Hristov, a prcizat că extragerea materialului aluvionar din râuri reprezintă o problemă atât pentru natură, cât și pentru infrastructura publică. Propunerile de modificare au fost prezentate de Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor și de către membrii Parlamentului. Aceeași abordare urma să fie adoptată pentru planurile de management ale bazinelor hidrografice până la sfârșitul anului 2015, ce va decide ce se va întâmpla cu râurile Bulgariei în următorii 6 ani. O bună implementare a acestor reglementări este esențială, astfel încât controlul acestor situații rămâne o provocare.
Pentru mai multe informaţii:
http://wwf.panda.org/who_we_are/wwf_offices/wwf_in_europe.cfm?250676/bulgaria-prohibits-the-extraction-of-gravel-from-rivers
________________________________________
În luna martie 2015 s-a instituit Planul de management al sitului de importanță comunitară ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare și al ariei naturale protejate de interes național 2.581. Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare. Acest plan de management constituie o cerință obligatorie conform convenției de custodie semnată între custodele sitului Natura 2000, Ocolul Silvic Municipal Baia Mare și autoritatea publică centrală pentru protecția mediului. Măsurile prevăzute în planul de management au scopul de a asigura un statut favorabil de conservare pentru speciile și habitatele de interes comunitar prezente în sit. Acestea se vor elabora astfel încât să țină cont de condițiile economice, sociale și culturale ale comunităților locale, precum și de particularitățile regionale și locale ale zonei, prioritate având obiectivele de conservare.
Pentru mai multe informaţii:
http://lege5.ro/en/Gratuit/gy3dsmzwg4/planul-de-management-al-sitului-de-importanta-comunitara-rosci0003-arboretele-de-castan-comestibil-de-la-baia-mare-si-al-ariei-naturale-protejate-de-interes-national-2581-arboretul-de-castan-comestibi
________________________________________
În 2010, EurActiv.com publica un articol prin care se preciza că numeroși ecologiști au trimis apel către UE pentru luarea unor măsuri de stopare a distrugerii habitatelor din Bulgaria ca urmare a defrișărilor intensive, a construcțiilor de stațiuni turistice, de exploatare a balastierelor etc. Numeroase ONG-uri au trimis plângeri la Comisia Europeană despre violarea obligațiilor întreprinse de Bulgaria prin Directivele Natura 2000, adoptate după aderarea la UE. De asemenea, au fost trimise numeroase petiții și către Parlamentul European. Această situație a stârnit o stare de îngrijorare pentru ecologiști, cu avertizarea contectului în care, în lipsa măsurilor de combatere, această problemă s-ar putea extinde și în România, Serbia și Macedonia. În plus, Irina Mateeva, delagata UE privind Biodiversitatea în Bulgaria, a deplâns pasivitatea Comisiei Europene asupra cazurilor de vandalism asupra habitatelor naturale bulgare.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.euractiv.com/climate-environment/wild-capitalism-destroying-habitat-in-bulgaria-news-497105
________________________________________
Unele voci din Grecia trag un semnal de alarmă asupra problemelor condiționate de managementul central, guvernamental al arealelor protejate și asupra obligativității protejării resurselor naturale și istorice. Acest fapt reprezintă de altfel pentru acest stat singurul atuu în fața globalizării. Înainte de alegeri s-au permis și chiar s-au legalizat construcții ilegale cu iz electoral în zone protejate.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.worldwatch.org/greece-panic-mode-may-allow-building-environmentally-protected-areas
În 20 octombrie 2015, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat o campanie de împădurire care va avea loc în 14 noiembrie 2015, rezultatele estimate înscriind împădurirea a 80 hectare terenuri publice neproductive confirmate de primării, prin plantarea a peste 300.000 de puieți. Totodată, este așteptată o implicare masivă a societății civile, astfel încât să se atingă numărul de 1.000.000 de puieți plantați. Plantațiile oficiale și platforma de înscriere a voluntarilor sunt disponibile pe website-ul www.plantamfaptebune.ro. Aici sunt puse la dispoziția doritorilor două modalități de implicare: înscrierea ca voluntar în cadrul unei plantații oficiale într-unul din județele disponibile pe hartă sau organizarea propriei acțiuni. În ambele situații este necesară înscrierea pe această pagină web, pentru o bună organizare a campaniei atât pe plantațiile oficiale, cât și pe cont propriu.
Pentru mai multe informaţii:
În data de 2.10.2015, pe portalul emaramureș.ro este redat un articol care reflectă întâlnirea Colegiului Prefectural din data de 30.10.2015, găzduită de Prefectura Maramureș. În cadrul acesteia s-a discutat subiectul construirii de microhidrocentrale pe râurile din județul Maramureș, luând parte la acest eveniment și reprezentanți ai organizației WWF-România (WWF – World Wide Fund For Nature), replica acestora fiind redată într-un alt comunicat de presă, postat şi pe pagina oficială a acesteia. Printre punctele precizate în comunicatul de presă, se are în vedere faptul că reprezentanţii WWF nu se opun realizării acestor investiţii, cu condiţia respectării legislaţiei de mediu, încurajând totodată tranziția la o economie bazată pe eficiență energetică și surse regenerabile, în condițiile în care această tranziție se realizează printr-o planificare strategică, transparentă și participativă, ținând cont de nevoile de conservare ale ecosistemelor naturale și valoarea acestora.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?254210#
În condițiile în care Comisia Europeană a început un proces de evaluare și revizuire a celor două directive pe care se bazează rețeaua Natura 2000, peste 100 ONG-uri au lansat o campanie de salvare a celor două acte normative, invitând fiecare iubitor de natură să semneze petiția „Alertă pentru natură”. ONG-urile implicate consideră că această revizuire va duce la o slăbire a directivelor, iar procesul început de Comisia Europeană „se derulează într-un context ostil conservării naturii”. O modificare a directivelor Habitate și Păsări ar agrava situația și în țara noastră, mai ales având în vedere faptul că legislația națională care se referă la Natura 2000 nu oferă protecție totală siturilor. Tot legat de această petiție, ultima zi până în care se putea semna era desemnată a fi 24 iulie 2015. Conform datelor publicate de Mediafax, numărul românilor care au semnat împotriva revizuirii directivelor a fost în jur de 6.000, aceştia numărându-se printre cei aproape o jumătate de milion de europeni care au semnat petiția.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.green-report.ro/alerta-pentru-natura-petitie-pentru-salvarea-directivelor-natura-2000/
Platforma Natura 2000 Maramureș a prezentat la Baia Mare prima strategie sectorială pe arii protejate din România. Un grup de specialiști au analizat timp de un an starea ariilor protejate de interes comunitar și național având în vedere resursele naturale, sociale, umane, arhitectura și patrimoniul cultural, amenințările la adresa reţelei Natura 2000, cât și nevoile și oportunitățile pentru valorificarea arealelor protejate. În urma analizei, s-a întocmit un document care definește prioritățiile pentru rețeaua de arii protejate din Maramureș, urmând ca acestea să fie integrate în Planul de dezvoltare a județului pe perioada 2014-2020. Strategia de dezvoltare a avut 4 obiective specifice, iar soluțiile pentru acestea se concretizează sub forma a 22 de inițiative, din care 3 programe și 19 proiecte specifice.
Pentru mai multe informaţii:
Județul Maramureș a luat parte, în 18.06.2015, alături de județele tranzitate de râul Tisa, la o conferință internațională, organizată la Szolnok, ce a avut drept scop stabilirea unui cadru de cooperare în privința dezvoltării durabile în jurul cursului de apă menționat. Precizăm, de asemenea, faptul că județul Maramureș are la activ acţiuni de colaborare privind protecţia mediului cu județul Jasz-Nagykun-Szolnok (județul care a inițiat conferința) cand vine vorba de colaborări pentru protecția mediului sau cu alte instituţii pe aceeaşi tematică. La sfârșitul conferinței, județele participante au semnat o declarație de cooperare în jurul Tisei, cu scopul de a identifica principalii factori implicați în dezvoltarea durabilă a Tisei.
Pentru mai multe informaţii:
http://ziarmm.ro/maramuresul-parte-a-declaratiei-de-cooperare-internationala-in-jurul-tisei/
Un eveniment dedicat mediului înconjurător, desfășurat anual pe apele râului Tisa, îl constituie cupa PET. Acesta prezintă un act de ecologizare prin competiție, concept cheie de motivare care îmbină protejarea habitatului natural cu activități recreative. În plus, organizatorii au pus la dispoziție și o aplicație pentru telefoanele mobile/tablete prin care orice persoană care depistează o zonă poluată poate marca acel punct cu ajutorul acestui soft. Aplicația se numește TrashOut și este disponibilă consultând pagina web: http://www.trashout.me/mobile-app?hl=en.
Pentru mai multe informaţii:
Conservarea speciilor de păsări sălbatice din România este unul dintre cele mai importante domenii de activitate ale Grupului Milvus, reușind în urma depunerii documentațiilor științifice necesare să obțină custodia unor situri Natura 2000. Heleșteele Iernut-Cipău sunt folosite în timpul migrației de toamnă și primăvară de un număr de aproximativ 120 de specii, cele care apar regulat în zonă fiind cormoranul mic, rața roșie, egreta mică, stârcul roșu, stârcul de noapte. Aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0067 Lunca Barcăului, precum și Aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0103 Valea Alceului adăpostesc specii protejate (vânturelul roșu sau ciuful de pădure), dar sunt des vizitate și de specii de păsări răpitoare (eretele sur, șerparul, acvila țipătoare mică sau șoimul dunărean). Aceste două arii reprezintă și un semnificativ loc de cuibărit pentru vântureii de seară, specie de importanță comunitară. Aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0028 Dealurile Târnavelor-Valea Nirajului reprezintă un areal important pentru conservarea acvilei țipătoare mici, viesparului sau cârstelului de câmp.
Pentru mai multe informaţii:
http://milvus.ro/ariiprotejate/
Federaţia Coaliţia Natura 2000 a obţinut în instanţă o victorie importantă cu privire la anularea acordurilor de mediu care au fost acordate ilegal pentru construirea a 4 microhidrocentrale pe râurile Bistra Mărului, Sucu şi Olteana, râuri care fac parte din situl Natura 2000 Munţii Ţarcu. Prin oprirea construirii acestor microhidrocentrale, s-a reuşit prevenirea unui eventual dezastru asupra habitatelor. Aceste microhidrocentrale fragmentează habitatele râurilor şi afectează fauna acvatică, precum şi migraţia peştilor. În acelaşi timp, se distrug şi habitatele ripariene de pe margine de care depind animalele şi păsările. Tot prin acest demers, Coaliţia a cerut şi anularea pentru construirea de microhidrocentrale pe Râul Alb în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului precum şi situl Natura 2000 Strei Haţeg.
Pentru mai multe informaţii:
http://natura2000.ro/victorie-raurile-din-muntii-tarcu-salvate-de-la-distrugere/